Παράνομη χρήση επωνυμίας ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ Courier!

Δημοσιεύτηκε στις 15-03-2022

Με αφορμή συνεχιζόμενα περιστατικά προσπάθειας υποκλοπής προσωπικών στοιχείων πελατών (phishing), ο Όμιλος των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ, ΕΛΤΑ Courier) ενημερώνει ότι δεν αποστέλλονται μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) ή μηνύματα κινητής τηλεφωνίας (sms) στους πελάτες τους, μέσω των οποίων ζητούνται στοιχεία πιστωτικής κάρτας ή άμεση πληρωμή μέσω αυτής, με σκοπό δήθεν την παράδοση κάποιου δέματος.

Πιο συγκεκριμένα:

Αναφέρθηκε στις υπηρεσίες μας ότι κακόβουλοι τρίτοι αποστέλλουν μηνύματα με περιεχόμενο:

«παραλάβαμε σήμερα το πακέτο σας και θα σας ενημερώσουμε ότι πρέπει να πληρώσετε για να στείλετε αυτό το πακέτο στη διεύθυνσή σας ποσό …… ευρώ. Λάβετε υπόψη ότι πρέπει να κάνετε μια πληρωμή 48 ώρες, διαφορετικά το πακέτο σας θα επιστραφεί στον αποστολέα. Κάντε κλικ παρακάτω… κλπ».

Στα εν λόγω μηνύματα, για την εξαπάτηση των καταναλωτών, χρησιμοποιούνται παρανόμως στοιχεία της εταιρικής επωνυμίας της ΕΛΤΑ Courier.

Δηλώνουμε στους πελάτες μας πως η πληρωμή των υπηρεσιών μας πραγματοποιείται αποκλειστικά κατά την επίδοση των αντικειμένων στους παραλήπτες, είτε στη διεύθυνσή τους είτε στις θυρίδες των καταστημάτων μας. Σε καμία περίπτωση δεν απαιτείται προεξόφληση για την παράδοση, ιδίως ηλεκτρονικά ή με χρήση link.

Σε περίπτωση που λάβετε τέτοιου είδους κακόβουλα μηνύματα, η ΕΛΤΑ Courier συνιστά:

  • να μην απαντήσετε σε αυτά και να τα διαγράψετε,
  • να μην ακολουθήσετε τυχόν συνδέσμους (Links)
  • να μην δώσετε προσωπικούς κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών και στοιχεία πιστωτικών τους καρτών
  • να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν παρατηρείτε συντακτικά ή ορθογραφικά λάθη ή πίεση για την ολοκλήρωση κάποιας πληρωμής εντός σύντομης προθεσμίας.

Υπενθυμίζουμε ότι η χρήση της επωνυμίας και των λογοτύπων της ΕΛΤΑ Courier από τους αποστολείς τέτοιων κακόβουλων μηνυμάτων είναι παράνομη Ο Όμιλος ΕΛΤΑ έχει ενημερώσει από την πρώτη στιγμή την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός του.